Jei mėgstate gaminti, virtuvė bus vieta, kurioje lankysitės itin dažnai. Svarbu, kad visi produktai ir įrankiai joje būtų lengvai pasiekiami ir maisto ruošimas teiktų ne susierzinimą, eilinį kartą lankstantis ieškoti giliai paslėptų prieskonių ar puodų, o užtikrintumo jausmą, kai atsidarius spintelę ir stalčių, viskas juose yra taip, kaip norite. Vadovaudamiesi šiais paprastais patarimais, galėsite optimaliau išsirinkti tinkamus virtuvės baldus.
Planuokite. Nebūtina būti interjero dizaineriu ar profesionaliu virtuvės planuotoju, kad galėtumėte nusibraižyti virtuvės planą – tai yra paprasta ir visuomet verta. Planas padės geriau įvertinti turimą laisvą vietą, poreikius bei galimus baldus. Vizualizavus savo idėją gali kilti ir naujų minčių. Braižydami nepamirškite ir vertikalios erdvės – pakabinamose spintelėse galima sutalpinti didelį kiekį įvairių daiktų. Kita vertus, kai kas jus ribos – šalia santechninių ar ventiliacinių mazgų visuomet yra tvirtinami gartraukis ir plautuvė. Jei atnaujinate savo virtuvę, jums bus kiek lengviau – išsimatavus ten jau stovinčius baldus, galėsite geriau matyti, kur patogumo vardan galima labiau pasistengti. Įsirengiant naują virtuvę taip pat gerai išsimatuokite virtuvės erdves ir būkite lankstūs, tačiau tuo pat metu racionalūs.
Virtuvę naudinga skirstyti į zonas. Paprastai išskiriamos šios zonos:
Maisto produktų zona. Šioje zonoje laikomi konservuoti arba ilgalaikiai produktai (tokie kaip cukrus, miltai, ryžiai ir pan.), stovi šaldytuvas.
Indų laikymo zona. Šioje zonoje laikomi įvairūs, indai ir įrankiai, kiti reikalingi prietaisai, puodeliai, stiklinės.
Valymo zona. Į šią zoną įeina kriauklė, indaplovė, šiukšliadėžė, spintelė indams bei valymo ir plovimo priemonėms.
Ruošos zona. Čia vyksta įvairūs procesai prieš kepant ar verdant. Laikomi įvairūs puodai, talpos, įrankiai.
Gaminimo zona. Čia stovi viryklė, gartraukis, mikrobangų krosnelė, kai kurie puodai ir keptuvės, jeigu juos čia laikyti patogiau.
Tinkamas zonavimas leis viską turėti po ranka jums patogiu metu. Taip pat į virtuvę užsukęs tas šeimos narys, kuris virtuvėje paprastai yra retas svečias, galės intuityviai orientuotis, kurioje vietoje kurio produkto ar įrankio ieškoti. Svarbiausi elementai virtuvėje vis dėlto yra viryklė, plautuvė ir šaldytuvas, todėl geriausia, jei žmogaus judėjimas tarp jų yra sklandus ir patogus. Patariama, jeigu leidžia virtuvės sprendimai, šiuos taškus sudėlioti trikampiu ar bent jau netoli vienas nuo kito.